Probeer eens een beetje Rauw

Iemand met een duidelijke mening over eten. Daar houd ik wel van. Neem een kijkje in de gedachten van Guusje (20). Zij laat zich uit over het voedingscentrum, koeienmelk en eet daarnaast al een tijdje rauw eten. Rauw eten wordt niet door iedereen gewaardeerd en de meningen verschillen sterk van elkaar. Iets voor jou? Lees waarom Guusje rauw eet en oordeel zelf.

Waarom eet je rauw? Wat is er gezonder aan?

Rauw is al het eten dat niet boven de 42 graden is verhit. Boven die temperatuur gaan er namelijk heel veel stoffen in het eten kapot. De vitaminen en mineralen worden bijvoorbeeld allemaal minder waardoor we daar een te kort van krijgen. Maar nog belangrijkere stoffen zijn de ‘enzymen’, die verdwijnen namelijk helemaal bij verhitting. De enzymen ‘verwerken’ als het ware je eten. Als je die niet binnen krijgt moet je lichaam dat zelf doen. Je lichaam moet dus extra hard, en harder dan nodig is, werken om je eten te verteren. Hiervan krijg je bijvoorbeeld de ‘after dinner dip’. Ook vermoeidheid kan je hiervan krijgen. Rauw eten verwerkt dus eigenlijk zichzelf.

Wanneer ben je begonnen met rauw te eten?

Een aantal jaren geleden las ik een boek over de horrorverhalen van voedselindustrie. Dat ging eigenlijk meer over de bio-industrie. Na het lezen van dat boek ben ik vegetariër geworden. Van daar uit ben ik ook begonnen met steeds minder dierlijke producten te eten zoals melk en eieren. Toen is dat rauw eten er de laatste paar maanden langzamerhand een beetje ingegroeid.

Je woont met je ouders thuis, die eten wel ‘gewoon eten’. Is dat niet moeilijk soms?

Ja, mijn ouders eten ’s avonds vaak gewoon aardappels met vlees en groente. Maar ze eten soms ook een beetje van mij mee hoor. Het is niet lastig om het eten te scheiden. Na al die jaren is het gewoon een beetje gewenning geworden.

Wat eet je dan vooral?

Ik eet niet geheel rauw, maar probeer wel zo veel mogelijk. Meestal gewoon fruit en groenten, vooral omdat dat makkelijk is. Maar af en toe gekookte groente of rijst kan ook wel. Als het maar vers en onbewerkt is. ’s Avonds maak ik een salade. Maar je kan eigenlijk alles rauw eten. Rauwe pizza’s, wortelchips. ’s Ochtends maak ik bijvoorbeeld een smoothie van spinazie, banen, ingevroren mango en wat water. Super voedzaam!

Hoe komt het dat veel mensen toch veel ongezond eten?

Ik denk dat dat vooral onwetendheid is. De producenten zijn daar denk ik vooral schuldig aan. Ze adverteren vaak met ‘gezond’ terwijl dit niet het geval is. Of ze vervangen suiker door asperthaam. Asperthaam is veel slechter voor je lichaam dan suiker. En nu veel mensen dat weten, zetten ze bijvoorbeeld geen ‘asperthaam’ meer op de ingrediëntenlijst, maar een e-nummer, zodat niemand ziet dat ze dat gebruiken. Zo proberen ze consumenten heel vaak te misleiden. Ook is het een kwestie van gewenning. Je smaakpapillen veranderen namelijk. Ik kan nu bijvoorbeeld echt zin in een salade hebben.

Je hebt voedingsleer gestudeerd. Wat heb je daar vooral geleerd?

Ik was het heel vaak niet eens met mijn studie. Ze baseren hun lesstof op het voedingscentrum. Maar het voedingscentrum heeft het naar mijn mening, vaak fout. Zo zegt het voedingscentrum dat je niet te veel fruit moet eten want er zou te veel suiker in zitten. Dat vind ik onzin, want dat zijn allemaal maar goede suikers. En je mag bijvoorbeeld wel een Liga Evergreen eten, terwijl dat bomvol slechte suikers zit.

Er is de laatste tijd ook een discussie over melk aan de gang. Veel mensen zeggen dat koeienmelk ongezond zou zijn. Wat is jouw mening hierover?

Koeienmelk is gewoon ongezond voor mensen. Melk is bedoeld voor baby’s en koeienmelk is gemaakt voor kalfjes. Melk trekt ook mineralen uit je botten. Ik drink vaak rijstmelk of amandelmelk hiervoor in de plaats. Dat is ook veel gezonder.

Heb je tips voor de lezers?

Probeer eens iets rauw eten uit. Of eet één of twee dagen per week rauw te eten. Mensen denken soms te zwart-wit. Ze denken dat je óf ‘normaal’ moet eten óf helemaal rauw. Maar je kan ook een middenweg kiezen.

Ik ben wel een beetje om hoor. Niet voor altijd, maar ik zou best een dagje in de week rauw willen proberen. Wat vind jij?

Guusje heeft ook rauwe taartenwinkel. Neem eens een kijkje op haar site. Interesse in eens een keertje rauw eten te proberen? Check dit blog voor recepten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: