Duurzaam, gezond én fastfood

Image

links Servaas, rechts Joep. bron: fastserviceentree

Duurzaam, gezond én fastfood. Gaat dat samen? Ja, bewijst de Belgische eetketen Exki, pas gevestigd in Den Haag. In België is Exki al echt volwassen, zo zijn er alleen in Brussel al 19 ketens. Na Frankrijk en Italië was het deze zomer de beurt aan Nederland. Food Fiction interviewt Joep van Haaften, samen met Servaas Vehmeijer de oprichter van de allereerste Nederlandse Exki in Den Haag.

Exki ligt op het plein, omringd door andere eettentjes met terrasjes. De winkel is ruim met een hoog plafond en heeft een moderne uitstraling. In de schappen ligt van alles: van de bekende broodjes brie tot de iets onbekendere quinoa salades. Maar wel allemaal gezond. En allemaal fast: alles is verpakt zodat je meteen mee kan nemen. Ook geven ze eten dat over is weg aan het Leger Des Heils De winkel heeft nog een verdieping boven, met veel zitplekken. Daar praat ik met Joep van Haaften. We praten over zijn keuze om de Exki te openen, de Nederlandse markt van gezonde voeding en ik maak kennis met de zogenoemde ‘légumaise’, typerend voor de Exki.

Waarom heb je ervoor gekozen om een Exki winkel te openen?

Servaas en ik hebben allebei in België gewoond en kwamen daar bij Exki als klant. Het concept sprak ons heel erg aan. In de snelle wereld waar we allemaal in leven tegenwoordig, wist exki een relatieve oase van rust te creëren. En ik vond het vooral leuk dat er heel veel goede ruime keuze aan voeding is. Zo heb je voor de mannen een broodje filet of een lasagne, als vrouw kan je voor de quinoa salades gaan. Of andersom natuurlijk. Er is voor ieder wat wils.

Wat maakt Exki nog meer speciaal?

Het is transparant. Je weet precies, wat er in je eten zit. We gebruiken geen boters en geen mayonaises. In de plaats daar van gebruiken we légumaise. Dat is een soort mayonaise maar dan gezonder. Het is op basis van groente en er zit maar 20% olie in. Daarnaast gebruiken we geen toevoegingen in ons eten, we zijn vrij van e nummers en kunstmatige smaken. Gewoon puur eten wat dat hoort te zijn volgens ons. Je denkt daarbij als snel aan biologisch. Maar Exki is niet 100% biologisch. Dat zouden we moeten doorrekenen aan de klanten, en dat zou te duur worden. We zijn een concept voor iedereen.

Image

bron: Outofhome

Wat is het verschil tussen België en Nederland wat betreft Exki?

Als je in België komt, is exki volledig volwassen. We zijn daar al 10 jaar verder en iedereen kent het. Misschien een beetje een aparte vergelijking, maar in Brussel heeft exki al meer klanten dan de Mcdonalds bijvoorbeeld. En toen we keken naar de Nederlandse markt en toen vonden we dat er in Nederland een gebrek was aan gezond kwalitatief hoogstaand eten. In Nederland mist er ergens waar je dat kan, en dan ook nog snel en makkelijk.

Is de Nederlandse markt in gezond eten anders dan in België?

De markt van gezonde voeding is in potentie zelfs groter in Nederland dan in België. De bewustwording ligt echter op een laag pitje. Het is pas sinds een jaar 2 of 3 dat er in Nederland vraag is naar gezond, bewust eten. Dat is echt een golf van de laatste paar jaar en kwam veel later op gang dan de andere landen. Het schijnt ook dat Nederland op eettrends heel erg achter loopt. Maar als we het eenmaal te pakken krijgen dan gaan we er ook wel echt in mee. Nu kan je geen krant meer open slaan of er staat wel ergens ‘groen’ of ‘gezond’. En daarom denk ik dat ketens als die van ons ook als paddenstoeltjes uit de grond komen schieten.

Toch zijn veel mensen te dik. Hoe denk je dat dat komt?

Onwetendheid misschien, maar ook makkelijkheid. En de prijs heeft er ook wel mee te maken. Gezond eten is nou eenmaal duurder. Als je in de binnenstad loopt en je hebt honger, dan struikel je over de eettentjes met ongezond eten. Dan is de keuze ook al makkelijker gemaakt.

Jullie hebben ook veel glutenvrije producten zag ik. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

Mensen met een gluten allergie zijn heel blij met ons. Ze kunnen vaak nergens terecht, maar toch zijn er veel mensen met een deze allergie. Daarom hebben wij op de kaart ‘GVR’ staan bij deze producten. Zo hebben we ook een glutenvrije brownie.

Wie komen er vooral naar jullie winkel?

De hoofddoelgroep is vrouw en middelbaar hoog opgeleid, ongeveer 20-25 jaar en ouder. Vrouwen willen eerder weten wat er in haar voeding zit. Dat kan zijn om het lijnen, maar ook omdat ze het belangrijk vindt. Een man heeft soms liever een patatje in de plaats van een biologisch broodje kaas. Maar ze beginnen toch overstag te gaan. In het begin was 70% van de klanten vrouw maar nu ongeveer 65%. De mannen beginnen te komen.

Hoe zie je de toekomst van Exki in Nederland?

Ik hoop dat exki op bepaalde plekken een gemeenschap gaat worden. Het is niet realistisch om 200 Exki’s in Nederland te verwachten. Ik hoop wel dat er in de toekomst in de grote steden 1 of 2 Exki’s gaan zitten. Het is een trend die opkomend is en er is geen rede waarom we niet door zouden gaan.

Heb je tips voor de lezers die gezonder willen eten?

Probeer eens een keer te kijken naar wat je vaak eet aan ongezond eten. Kijk of daar niet een goed alternatief voor te bieden is. Kijk bijvoorbeeld naar mayonaise en boter, wij hebben als alternatief légumaise. Sta open voor nieuwe dingen en veranderingen. Een broodje kroket bestaat al jaren en een gezonde salade quinoa, is nieuw. Nieuw is soms eng, maar kan ook verrassend goed zijn.

Met een glutenvrije brownie en een potje paprika-tijm légumaise wil ik weer uit de Exki vertrekken. Jammer dat Den Haag voor mij ver weg is. Maar ik heb er goede hoop in dat we de Exki binnenkort ook op andere plaatsen in Nederland zullen treffen. Naast me haalt een haastige man een lactose-vrije wortel gember soep. Hij kijkt staat nog twijfelend voor het drankrekje en zet dan een blikje Coca Cola naast het soepje op zijn dienblad. Persoonlijk ben ik blij met de gezond eten trend, maar helemaal doorslaan doen we niet.

Image

One thought on “Duurzaam, gezond én fastfood

  1. Lianne schreef:

    Leuk artikel! Zou hier wel graag een keer een glutenvrije brownie willen halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: