Pastinaak als concurrentie van de aardappel

Sommige groenten zijn vergeten, de zogenaamde ‘vergeten groenten’. De pastinaak is dit geweest, maar vindt langzamerhand zijn weg terug naar de supermarktschappen. En zo ook naar mijn bord.

De eerste keer dat ik pastinaak at was begin dit jaar bij The Movies, in Amsterdam. Daar zat hij in mijn vegetarische cassoulet. Daarna verscheen hij weer dit weekend, bij het Food Film Festival. Maar dan in schuimvorm bij een vleesgerecht. Onlangs is de pastinaak weer verkrijgbaar geworden bij de Albert Heijn. Daarmee doet de pastinaak officieel teniet aan de ‘vergeten groenten’ status en wint hij zijn populariteit terug. Maar wat is de pastinaak eigenlijk?

Pastinaak is een groente, maar lijkt eigenlijk meer op een soort aardappel. Hij smaakt lichtelijk zoet en soms een beetje naar anijs. Vroeger werd hij in Holland vaak in de hutspot gegeten, maar sinds de wederkeer van de pastinaak wordt hij op veel creatievere manieren gegeten. Als een schuim, in de soep, als gnocchi, zalf, maar het kan ook gewoon gebakken, gekookt, gegrild en rauw gegeten worden. Je kan er zelfs gezonde chips van maken: dun snijden beetje olie erop, in de over en klaar. Eigenlijk net als de aardappel.

De pastinaak zit vol met vitaminen en mineralen en is ook zeer geschikt voor mensen met suikerziekte. Ze bevatten bovendien minder calorieën dan aardappels. Wilde pastinaak kan in je tuin groeien, zelfs ’s winters groeit het gewoon door. De pastinaak uit de Albert Heijn komt uit België of Engeland en hoeft dus niet van ver te komen. Mijn tip: vervang aardappel eens (gedeeltelijk) door pastinaak! Neem een kijkje op het speciale pastinaak blog voor inspiratie.

Steeds minder vergeten, de pastinaak. En wat mij betreft terecht. Maar wat is nou écht vergeten groenten? En welke van deze vergeten groenten mag van jullie in de supermarktschappen komen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: