Overheid gaat zich bemoeien met zout- en vetgehalte in eten

Maar liefst 85% van de Nederlanders eet te zout en te vet. Minister Schippers van volksgezondheid wilt dat de voedingsindustrie het vet- en zoutgehalte in hun producten omlaag brengt. Als dat niet gebeurt tegen het einde van dit jaar, komen er vanuit de overheid maatregelen.

Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar weten in werkelijkheid niet wat er in de producten zit die ze kopen. Dat patatjes en chips zout en vet zijn weet iedereen, maar dat bijvoorbeeld crackers ook niet zo gezond zijn als ze lijken is minder bekend. Zelfs in ons brood zit veel te veel zout. Wist je dat een kwart van het zout dat wij binnen krijgen in brood zit? Veel producten misleiden de klanten en dat heeft tot gevolg dat mensen te dik worden van zout en vet.

Deze ontwikkeling speelt door op het kostenplaatje van de gezondheidszorg. Een verhoogd bloeddruk, hart- en vaatziekten en nierschade zijn één van de dingen die je kan krijgen door een teveel aan zout.  Dat de voedingsindustrie een stukje verantwoordelijkheid wordt opgelegd vind ik niet meer dan logisch. Je kan niet van mensen verwachten dat ze precies weten wat ze kopen. Ik vind het daarom een goede ontwikkeling dat Schippers dit probleem bij de voedingsindustrie neerlegt in de plaats van bij de consumenten zelf.

Ik hoop dat dit verhaal nog een staartje krijgt, want nog veel is onduidelijk. Hoe Schippers de voedingsindustrie precies wilt aanpakken legt ze niet uit. Ook is ze niet specifiek wat ze precies veranderd wilt zien. Ik vermoed dat ze zelf hoopt dat ingrijpen van de overheid niet nodig is. Het is dus bij deze aan de voedingsindustrie.

Mijn tip: Kijk niet alleen naar de voorkant van producten. De producten die groots beloven gezond te zijn, zitten meestal vol slechte dingen. Check altijd even de achterkant of doe je research online. En wat betreft de crackers: ga voor volkoren knäckebröd! Het advies is om maximaal 6 gram zout per dag te eten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: